V rámci zkvalitňování a přiblížení výuky s pomocí názorné ukázky byla vybrána nová místa pro exkurzi prodavačského oboru. Letos v třetím říjnovém týdnu první ročník navštívil tři místa během úterního dopoledne. Harmonogram dopoledne žáky nejprve zavedl do MUZEA ŘEZNICTVÍ Krásno ve Valašském Meziříčí. Zde byl promítnut krátký dokumentární film o tradici řeznického řemesla, jak se během let domácí zabíjačka stala masným průmyslem. Následovala prohlídka vystavených historických strojů a pomůcek. Po zakoupení uzeninové svačinky pokračovala cesta na kozí bio farmu ve Vysoké zvaná KOZÍ HRÁDEK. Po krátké promluvě majitelů žáci prošli chlévem, kde byla k vidění různá domácí zvířata: kamerunské kozy, ovce Vlašky, prasata, slepice, husy, kachny, páv, pes. Průvodkyně nás z chléva a kolem výběhů dovedla na blízkou stráň mezi stádo krav, které byly velmi přítulné a některé z nich dovolily pohlazení a podrbání. Po prohlídce byla možnost zakoupit si mléčné i jiné výrobky v malé prodejně. A pak už zbývala poslední návštěva FARMY ZDEŇKA u Poruby. A jelikož cesta vedla přes Palačov, krátká zastávka byla v PEKÁRNĚ ANEŽKA, kde nechyběla ochutnávka koláčů a různých pekařských výrobků. Na blízké farmě nás uvítal příjemný pan majitel, který začal vyprávěním o začátcích zemědělského podnikání a pak pokračoval ukázkou stájí s holštýnským plemenem krav. Žáci nejen viděli krávy na vlastní oči, ale i zpracování mléka a moderní zemědělskou techniku. Po prohlídce žáci ochutnali čerstvý tvarohový krém Porubáček a pak už nás čekala cesta zpět do školy.
Za OU Kelč Hana Stromšíková