logo

 

 

 

Realizovaný účel je spolufinancován z prostředků Zlínského kraje

 

Také jako v letošním roce jsme využili možnosti získat finanční podporu Zlínského kraje na projekt v oblasti prevence.

V rámci prevence rizikových typů chování jsme se soustředili na pomoc romským žákům, projekt jsme nazvali Soužití a hlavním cílem je pomoc romským žákům začlenit se do třídních kolektivů a zvýšit tak pravděpodobnost jejich úspěšného ukončení studia.

Ke zlepšení vztahů mezi žáky nesourodých skupin by mělo napomoci poznání specifik romské kultury a zvyků prostřednictvím aktivit, které žákům v rámci projektu pomůžeme zprostředkovat. První akce bude společné vaření romských pokrmů, dále bude následovat společný nácvik romských tanců. Pro žáky je také připravena beseda na téma,,Žijí tady s námi“. Na podzim nás čeká třídenní turisticko- preventivní pobyt nesourodých tříd na Tesáku, za účelem vzájemného poznávání, upevnění kolektivních vztahů a navození spolupráce mezi žáky.

Nedílnou součástí je i školení pedagogických pracovníků, které bude zaměřeno na specifika práce s romskými žáky a zkvalitnění práce s třídními kolektivy.

 

Společné vaření tradičních romských pokrmů

V rámci projektu Soužití, který je podpořen formou finanční dotace Zlínským krajem, jsme 24. dubna 2017 uskutečnili společné vaření tradičních romských pokrmů. Vybrali jsme čtyři romský jídla, které připravovali žáci společně s pomocí učitelů a vychovatelů. Vařili jsme halušky s brynzou i se zelím, marikle, holubki a pišot. Vařit jsme začali o půl jedné, žáci se do přípravy pokrmů vrhli s velkým nadšením. Jídla jsme vařili současně, protože jsme měli dohodnuté, že ve tři hodiny bude ochutnávka formou švédského stolu. Všechno se stihlo včas uvařit i naservírovat. Součástí rautu byla i ukázka slavnostně prostřeného stolu.

Recepty:

Halušky

2kg brambor (nastrouhat úplně najemno)

Hrubou mouku (podle potřeby na zahuštění těsta)

Do vařící vody přes cedník na halušky protlačíme těsto, až halušky vyplavou na hladinu, jsou hotové.

Halušky se zelím: Anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a dáme opékat na pánev, až je dozlatova přidáme kysané zelí a dobře promícháme a prohřejeme, směs smícháme s haluškami.

Halušky s brynzou: brynzu smícháme se zakysanou smetanou, smícháme s haluškami a můžeme posypat opečenou anglickou slaninou.

 

Marikle

Placka: 1kg chlebové mouky, sůl, vodu- vypracovat těsto a tvořit placky, které se opékají nasucho

Masová směs: 1kg kuřecích prs, mražená zelenina, grilovací koření, sůl, česnek, čínské zelí, nastrouhaný sýr- maso nakrájíme na drobné kostičky, okořeníme, orestujeme na pánvi, přidáme mraženou zeleninu, zelí a nakonec dáme sýr, který to spojí, směs dáváme na placky.

 

Holubki

Zelí: rozebereme na jednotlivé listy, které dáváme do vroucí vody a necháme do změknutí, poté vytáhneme a dáme do studené vody.

Náplň: 2kg mletého masa, 2 pytlíky rýže ve varných sáčcích vajíčko, sůl, pepř, majoránka, česnek- rýži uvaříme, smícháme s masem, vajíčkem, dochutíme. Směsí plníme zelné listy, které skládáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme do zhnědnutí. Podáváme s chlebem.

 

Pišot

Těsto: 1kg hrubé mouky, sůl, voda, vypracujeme těsto, které rozválíme, nakrájíme na čtverečky.

Náplň: 3 tvarohy, vajíčko, cukr- smícháme a plníme těsto.

Na každý čtvereček dáme tvaroh, přeložíme do trojúhelníku, okraje vidličkou dobře přitlačíme, aby tvaroh nevytekl. Dáme vařit do vody. Podáváme polité máslem a posypané cukrem.

 

 

 

Když se řekne Goja, vybaví se lidem tandem Gott – Janeček. Není tomu tak. Jedná se o tradiční specialitu z romské kuchyně. Hlavní ingrediencí jsou najemno natřené brambory plněné do střev. Na Jablunkovsku se této specialitě říká bachora a jedná se o velice žádané jídlo na folklórních slavnostech. Naši žáci si tuto specialitu připravili v rámci projektu Souznění – romské vaření. Připravili si cca 3 kg jemně natřených brambor, 0,5 kg orestovaného vepřového bůčku, nakrajeného na drobné kostičky, 0,3 kg vepřového uzeného masa, 2 vejce, prolisovanou palici česneku, lžíci majoránky, sůl, mletý pepř a drcenou majoránku. Všechno řádně promíchali a vzniklou směs naplnili do cca 2,5 m dlouhého vepřového tlustého střeva. Naplněná střeva se rozložila na sádlem vymazaný plech, který se vložil do předehřáté trouby. Goja (bachora) jsme pekli při 150 stupních dvě hodiny. Před koncem pečení se teplota zvedla na 200 stupňů. Střeva jsme během pečení propíchávali jehlou, aby nám nepopraskala. Po vytažení plechu z trouby jsme goja přizdobili orestovanou anglickou slaninou.

Než se nám goja upekla připravili jsme si těsto na bramborové placki na blaše. Ingredience: jemně natřené brambory, sůl, vejce, trocha hladké mouky. Těsto se promíchalo a lžící jsme ho rozetřeli na rozpáleném plechu (blachu). Placki jsme podávali se škvarkama či pokapané máslem a přizdobené zakysanou smetanou. Žáci připravili sobě i pedagogům kulinární zážitek. Někteří z nich ochutnali tradiční regionální speciality poprvé.